Produkter och hantverk

Jämtland är fullt av talangfulla människor som skapar hantverk, såväl av mat som av trä, sten, tyg eller andra material. Frostviken är inget undantag, utan här kryllar det av lokala produkter och hantverk!

Behöver du keramik? Åk till Frostviken Keramik!

En slev? GreatBlueLakeCarving i Blåsjön!

Och missa inte våra fantastiska mathantverkare. På Gårdscharken i Fågelberget hittar du delikatesser till vilken nobelmiddag som helst, och i Jorm finns Levebrödets tunnbröd och tunnbrödsprodukter, Jormbryggeriets unika öl och Hemgårn’s köttprodukter.

I Jorm finns också handgjorda ekologiska hudvårdsprodukter från Grön Våg.

Det är många som inte är nämnda här, så ring gärna turistinformationen för mer information!

Vill du synas här?

Maila turistinformationen i Gäddede och bifoga några bilder samt en beskrivning av ditt hantverk eller förädlade produkt!

FJÄLLCYKLING I FROSTVIKEN

Frostviken med den nybelagda Vildmarksvägen erbjuder fantastisk landsvägscykling ända upp på kalfjället. Cykla de över 8 milen mellan Gäddede och Stekenjokk eller gör semester till en riktig långfärd och cykla 42 mil Vildmarksvägen runt! I Frostviken finns flera självklara rastställen och boenden som passar cyklister. För även om cyklingen är härlig så sitter det aldrig fel med en god middag och en nybäddad säng!

Fishka

Frostviken. Bara namnet får många sportfiskare att gå i spinn. Denna mytomspunna trakt i nordligaste Jämtland har ända sedan 1800-talet haft en sällsam dragningskraft på fritidsfiskare och andra naturälskare. Här i de övre delarna av Ströms Vattudal ligger sjöar och strömmar som ett glittrande pärlband, vaktat av höga fjäll och djupa skogar. Med små byar här och där längs Vildmarksvägen, som välkomnande oaser i vildmarken.

I Frostviken finns alla typer av fiskemiljöer och arter. Strömmar, fjäll- och skogstjärnar, sjöar, flyar, åar och bäckar. Öring och röding är det som gäller, och i södra delarna även harr och sik, abborre och gädda. Här finns lättillgängliga fiskevatten nära bilväg, såväl som strapatsrika mål i orörda fjäll och marker. Här finns ett fiske för ALLA kategorier av fritidsfiskare!

Jämtland, Strömsund, Frostviken, Jämtland, Miljöer-Bymiljö-Kyrkby

Populärt fjällfiske

Frostvikens fjällvärld ligger längst upp i Jämtlands län, och det är inte bara rent geografiskt som Frostviken är på toppen av Jämtland –  fisket räknas av många som det bästa i Sverige!

Ädelfisk – öring och röding

I vattendragen finns bara ädelfisk – öring och röding! På renbetesfjällen och i förfjällslandskapet finns massor av goda fiskevatten – sjöar, tjärnar, strömmar, åar och bäckar.

Frostvikenkortet – 14 mil och 110 Fiskevatten

Nu kan vi äntligen erbjuda ett gemensamt fiskekort för en mycket stor del av Frostviken – 14 mil och 110 fiskevatten!

Frostvikenkortet är resultatet av ett samarbete mellan sju lokala fiskevårdsområden och tre kortfiskeområden inom SCA. Från Lidsjöberg i söder till Leipikvattnet i norr.

Respektive område presenteras utförligt i denna broschyr. Med fisketips, kartor och information om service, boende, båtuthyrning, guidning. Varför inte lägga en semestervecka eller fler på att ”botanisera”  i den fantastiska flora av fiskemöjligheter som Frostviken erbjuder.såväl sommar som vinter.

Ladda ner broschyren:

PADDLA I FROSTVIKEN

Frostviken har många lämpliga paddelvatten, från Gaustaälven i norr till Hetögeln i söder. Här finns allt från lugna sjöar och älvar till forsar i klass 6.6c.

När du paddlar är det viktigt att ha rätt utrustning för den paddling du vill göra. Ute på sjön bär ALLA flytväst!

Kanotpaddling:

De flesta sjöarna lämpar sig väl för kanotpaddling. I Frostviken hittar du många sjöar med bebyggelse endast på ena sidan sjön, vilket öppnar upp för riktig vildmarkspaddling. Eller varför inte paddla till ett av Frostvikens caféer/restauranger?

Att paddla hela vägen från Gäddede till Strömsund genom Ströms vattudal är ett riktigt äventyr! Här paddlar du genom ett av världens björntätaste områden. Håll ögonen öppna så kanske du ser björnen nere vid vattenbrynet.

Uthyrning:

Det finns några olika kanotuthyrningar i Frostviken. Här listas de från söder till norr.

Kvarnbergsvattnet – Gäddede Camping (erbjuder transport)

Kycklingvattnet – Norrlands-Fjäll

Ankarvattnet – Lia ranch

Leipikvattnet – Vilseledaren (erbjuder transport)

Guidade Turer

I Frostviken har vi professionella guider som visar dig platser som du annars inte skulle hitta, kunna ta dig till eller förstå.

Gå in på Rid i Jorms hemsida (www.korpensoga.com) för ridturer och Vilseledarens hemsida (www.vilseledaren.se) för övriga guidade turer!

Rida i Frostviken

Det många tänker på när de hör namnet Frostviken är fjällridning och islandshästar. Här har vi nämnligen en av Sveriges mest kända turridningsföretag – Rid i Jorm. De erbjuder allt från dagsturer till veckolånga turer.

Ridning i Jorm är en lustfylld och stundom fartfylld upplevelse för både häst och ryttare. Här rider ni på pigga och lätt-töltade Islandshästar med härlig arbetsglädje och obändig vilja. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad ryttare har de en häst som passar dig. Ritten sker i skiftande terräng och tempo där gästerna gärna får hitta sina egna vägar. När det känns rätt bryts ritten av med en vattengalopp, slalomtävling mellan fjällbjörkarna eller kanske en simtur. Både hästarna och guiderna gillar att leka.

Rida själv

Du som har egen häst kan också komma och njuta av den fantastiska fjällnaturen här i Frostviken. Lia Ranch i Ankarvattnet hyr ut stallplatser till bra priser. Var noga med att ta reda på vilka regler som gäller där du tänker rida.

Välkomna!

VANDRING I FROSTVIKEN

Frostviken kan erbjuda vandring utöver det vanliga och har något som passar alla. Här är du långt ifrån de överbefolkade vandringsstråken och kan vandra i tystnad utan att möta en människa. Med Vildmarksvägen som sträcker sig över Stekenjokk i den nordligaste delen av Frostviken finns den unika möjligheten att kunna åka bil ända upp på kalfjället, för att där vandra så kort eller långt du önskar.

Vandra i Dunderklumpslandet och utforska en närmast magisk miljö i en frodig fjällvärld. Här finns fantastiska möjligheter till fina turer, både toppturer och bland skog och myr. Kanske besegrar du “Det sovande lejonet”  eller något annat berg eller fjäll och njuter av den milsvida utsikten över våra vackra vattendrag. Eller vill du hellre gå tyst i gammelskog och se vilka djur du kan få se? Ta en långtur med tältet eller varför inte vandra mellan byarna och bo på olika anläggningar? Följ spångade leder med självguidande skyltning eller ta en led långt ut på fjället och njut av vidderna. Endast fantasin sätter gränserna.

Till höger hittar du dagsturer och lämpliga leder för vandring i Frostviken.

Frostviken – Vildmark, avkoppling och äventyr

I Frostvikens vidsträckta fjällområden har du möjlighet att möta naturen i dess mest varierade former och uppenbarelser. Vare sig du färdas med bil eller till fots, om du väljer att hålla dig nära dalgångarnas bebyggelse eller ger dig ut på mer strapatsrika färder miltals in i fjällvärlden där du inte möter en människa, så är du omgiven av storslagna naturformationer, prunkande växtlighet och ett rikt djurliv.

Vandra i Sveriges mest utpräglade karstlandskap, längs norra Europas längsta vattenfyllda kanjon eller vågar du kanske besöka Sveriges längsta grotta?

I detta landskap har människor levt och färdats sedan urminnes tider. Människor som under många århundraden varligt brukat naturen och lämnat sina spår i den. En eldstad vid en avlägsen fiskeplats, en renskiljningsplats, en grånad och förfallen koja knappt synlig mellan granarna. Allt är hälsningar från människor som format sina liv i nära samklang med naturen. En berättelse om samer och fjällbönder men också om människor som idag skapar sina liv utifrån helt andra förutsättningar än vad städerna erbjuder.

Vi som lever här hjälper gärna våra gäster att tolka både naturens och människornas tecken. Börja gärna din resa med ett besök på Gäddede Turistbyrå, Fjällparken, Hembygdsgården i Gäddede eller på den samiska kyrkplatsen i Ankarede. Ta dig tid att samtala med de kunniga och hjälpsamma människor du möter på de olika platserna.

Vi vill att den som färdas på våra vägar, leder och stigar ska fyllas av upplevelser och berättelser – och även själv bli en del av det urgamla minne som är Frostviken.

Gäddede Turistinformation

Bästa sättet att börja din resa i Frostviken är ett besök på Gäddede Turistinformation. Då är du säker på att du vet allt du behöver inför din vildmarksresa.

I Gäddede Turistinformations lokaler finns även Frostviken Naturinformation och ett besök där ger en bild av Frostviken natur och kultur.

Du kan göra ett “provkryp” i Korallgrottan, studera områdets djur och naturliv samt en del av same- och kulturhistoria som finns i området. Allt under uppsikt av bland annat björnhonan Ursa med unge, den kraxande korpen och till porlet av vatten från fjällväggen.

Välkommen till vårt vackra Frostviken!